tiistai 24. toukokuuta 2016

Kun Sitä Ei Osata!

Verkkomediat ja yleisesti kaikki nettimainonta on tullut tutuksi vuodesta 2000 lähtien jolloin pääsin mukaan rakentamaan ja kasvattamaan silloisen Suomen ykkösportaalin mainosmyyntiä. Muutama vuosi myöhemmin päädyin mukaan Suomen sosiaalisen median pioneeriksi ja samoihin aikoihin sain myös ensikosketuksen hakukonemarkkinointiin niin mainostajana kuin mainosmyyntiyrityksen osakkaana.

Niistä ajoista on tultu paljon eteenpäin ja verkkomainonnan maailma on samalla ehtinyt muuttua moneen kertaan. Vuonna 2000 ostettiin 468x60 bannerille näyttöjä tai klikkejä vain tietyistä portaaleista tai nettisivustoista kun nyt ostetaan "isoa peittoa" verkostoista jotka sisältävät käytännössä kaikki mahdolliset mainoskoot ja -paikat niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Mainostaja toki edelleen päättää missä haluaa saada mainoksensa näkyviin.

Samaan kilpailuun on kiilannut isolla jalansijalla vielä 2000-luvun alussa melko tuntematon Google joka kilpaili hakukonemarkkinoista Altavistan ja Yahoo! kanssa. Molemmat näistä ovat hävinneet kilpailun Googlelle ja ainakaan Suomessa näitä entisaikojen suuruuksia ei enää pahemmin muisteta.

Google on ollut voittaja myös käytännössä koko Suomen mediakentässä. 

Verkkomainonta on kasvanut Suomen suurimmaksi mediaryhmäksi ja verkkomainontaan käytetty rahanmäärä Suomessa on ohittanut 2015 aikana television ja Q1/2016 aikana myös printin. Huhtikuun tilastojen mukaan verkkomainonta oli ainoa voittaja mediapanostuksissa +12% kasvulla. Kaikkiin muihin mediaryhmiin panostettiin vähemmän rahaa kuin vuosi sitten. 
Hakukonemainonnan osuus verkkomainonnasta oli alkuvuonna jo yli 30% ja kaikesta mainonnasta lähes 10%. Hakukonemainontaa hallitsee suvereenisti Google.

Yritykset käyttävät enemmän ja enemmän mainosrahaa hakukonemainontaan Googlen kautta. Google on tukenut tätä tekemällä mainontaan liittyviä ns. käyttäjäystävällisiä muutoksia muuttamalla kevään aikana tapaa näyttää mainoksia hakutuloksien yhteydessä. Kun aiemmin hakutuloskentässä näkyi 8-12 mainosta on mainosten määrää rajattu 1-4 mainokseen toimialasta ja hakusanasta riippuen. 

Miksi näin? Jotta saadaan aikaiseksi lisää hintakilpailua suosituimmista hakusanoista!

Mitä on siis enää tehtävissä? ...SEO

Yritykset käyttävät Suomessa hakukonemainontaan yli 100 miljoonaa euroa vuodessa mutta verkkosivujen SEO - Search Engine Optimization on jätetty joko tekemättä tai sitä on tehty vähän sinnepäin. Hakutulossivulla on 8-12 paikkaa ns. orgaanisille hakutuloksille joille pääsee ilmaiseksi näkyviin kun SEO on kunnossa. 

Miksi SEOn ei sitten panosteta? SEO on verkkosivujen ja verkkokaupan sisällöllistä ja teknistä optimointia josta monikaan markkinointipäättäjä ei ymmärrä mitään 
- Sitä Ei Osata!  Kynnys tehdä jotain sellaista mitä ei ymmärretä tai ei osata on valtava. 

Sivujen hakukoneoptimointi on lopulta yksinkertaista perusasioiden tekemistä johon löytyy hyviä ohjeita monesta paikasta. Markkinointipäättäjien aika ei kuitenkaan usein riitä SEOn keskittymiseen ja siksi hakukoneoptimoinnin perusasiat ovat tekemättä tai sitä on tehty vähän sinnepäin. Asiantuntijoita ei haluta käyttää koska jos jotain ei osata tai ymmärretä on se helpompi jättää kokonaan tekemättä. Avun ja asiantuntijan paikalle pyytäminen ei kuitenkaan maksa vielä mitään.

Miksi siis hakukonemainontaan panostetaan tänä vuonna Suomessa yli 100 miljoonaa euroa ja ensivuonna vielä enemmän...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti